Ny studie på 100 detransitionerade

Ny studie på 100 detransitionerade

I förra veckan släpptes en ny större studie på gruppen detransitionerade av Lisa Littman. Den bygger på en mer omfattande enkätundersökning där man fått svara på varför man ville genomgå transition till att börja med, och anledningar till att man valde att detransitionera senar. 

Finns mycket intressant att plocka från studien. Värt att notera är att den stora majoriteten valde att detransitionera av egen fri vilja (alltså ej på grund av tranfobi, social press eller diskriminering) och att de tre vanligaste orsakerna var:

  • Att den egna definitionen av kön ändrats, och att man blivit mer bekväm i att se sig tillhöra könskategorin man föddes i. 
  • Att man blivit rädd för potentiella biverkningar och hälsoeffekter från hormonbehandling och kirurgi. 
  • Att det psykiska välmåendet ej förbättrats i och med transition. 

Andra viktiga saker värda att notera är att bara 24% uppgav att de informerat sin mottagning om att de valt att detransitionera, och att det i snitt hände 4 år efter att ha påbörjat medicinsk transition. 

I sin slutsats skriver Littman

”Some of the detransitioners reported experiences that support the ROGD hypotheses, including that their gender dysphoria began during or after puberty and that mental health issues, trauma, peers, social media, online communities, and difficulty accepting themselves as lesbian, gay, or bisexual were related to their gender dysphoria and desire to transition. Natal female and natal male detransitioners appear to have diferences in their baseline characteristics and experiences and these diferences should be further delineated. Future research about gender dysphoria and the outcomes of transition should consider the diversity of experiences and trajectories.

More research is needed to determine how best to provide support and treatment for the long-term medical and psychological well-being of individuals who detransition. Findings about detransition should be used to improve our understanding of gender dysphoria and to better inform the processes of evaluation, counseling, and informed consent for individuals who are contemplating transition.”

Share this Post

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.